T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yirmidördüncü Kale Biberi Festivali Yapıldı

Yayın Tarihi : 13.08.2018

24."sü düzenlenen "Kale Biberi" festivali ile biberin tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yapıldı. Kale İlçemiz bitkisel üretiminde tütün, hububat, zeytin, mısır, kavun ilk 5 ürün olarak sıralanabilir. Bu ürünlerin yanında Kale İlçemize mahsus, "Kale Biberi" üretimi de yapılmaktadır..  Kale biberi üreticileri festival faaliyetleri içerisinde düzenlenen biber yarışmasına katılarak en iyi biber yetiştiricisi seçilmektedir. Seçimden önce üreticilerin biber bahçeleri kontrol edilmekte ve yetiştiricilik konularında İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personelleri tarafından puanlama yapılmaktadır. Festival günü İl ve İlçe Müdürlüklerinden oluşturulan değerlendirme jürisinin puantajı ile dereceye girenler belirlenmektedir.

Kale Biberi ilçemizde mikroklima özelliği gösteren Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce Mahallelerini kapsayan (Akçay Havzası) lokal bölgede en verimli şekilde yetiştirilebilmektedir. Diğer bölgelerde verim daha az olmakta ve ayırt edici özellikleri kaybolmaktadır.  2010 yılında biberimize Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Ziraat odamız ve Tarım Müdürlüğümüzün katkılarıyla Coğrafi İşaret alınmış ve Türkiye'nin 3. tescilli biberi olmuştur. 

Kale biberi Kale ve yöresinde yaklaşık yüz yıldır üretimi yapılmaktadır. Genellikle üç parçalı 3 damarlı, yağ oranı iyi, yuvarlak biber tipinde kalın etlidir. Meyvesi iri ortalama 125 - 150 gr. olup 250-300 gr gelenleri bulunmaktadır. Çap 50-60 mm, boy 15-20 cm. Saman sarısı hafif yeşilimsi renktedir. Meyve eti etli ve iyi kalitededir. Çekirdek orta irilikte biber sapına sıkı şekilde bağlıdır. Acı ve tatlı çeşitleri mevcut ancak genelde tatlımsı bir acısı vardır. Verimi ortalama yaş olarak 4 ton/da civarındadır.

İlçemizde 2017 yılında yaklaşık olarak 650 dekar alanda üretimi yapılmış ve  bu alandan yaklaşık 2.500 ton yaş biber üretimi gerçekleştirilmiştir.

Nisan-Mayıs aylarında dikilen biberler, Temmuz ayının ortalarından sonra hasat edilmektedir. Hasat edilen biberler iplere dizilerek gölgede kurutulmaktadır. Denizli-Muğla arasındaki turizm yolu kenarındaki işletmelerde sergilenen ve satılan biberler seyahat eden insanların ilgisini çekmektedir.

Kale, Ege bölgesinde görülen Akdeniz iklimine sahiptir. Rakımı 400-1395 metre arasında değişmektedir. İlçe merkezinin rakımı 1050 m 'dir. Denizden uzak olan bu sahada karasallığın etkisi artmakta, bu nedenle gece ve gündüz ile mevsimler arasındaki sıcaklık farkı da artmaktadır. En soğuk ay ocak, en sıcak ay ise temmuz ayıdır.

İlçede üretilen biberler yaş ve kuru olarak tüketilmektedir.

Kale İlçesinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen antik Tabae kentinin Büyük İskender'in Makedonya İmparatorluğu'ndan sonra kurulduğu tahmin edilmektedir. Kale zamanın ilerlemesi ile birlikte M.Ö. 189 yılında Roma topraklarına katılmış ve 1095 yıllarına kadar da Roma yönetiminde kalmıştır. Türklerin Anadolu'ya girmesi ile 1095 yılında Selçuklu egemenliğine geçmiştir. 1365 yılında Menteşoğulları Beyliğine geçen Kale; 1424 de Osmanlı yönetimine girmiştir.  1811 yılında Aydın'a Tavas ve Denizli ile beraber Tavas'ın köyü olarak bağlanan Kale 1959 yılında İlçe statüsüne kavuşmuştur.