T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ülkemiz Ekonomisi Açısından Önemli Kayıplara Neden Olan Buzağı Ölümlerine Yönelik Eğitim Çalışması Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 29.01.2018

İlimiz Acıpayam, Sarayköy, Çivril ve Çameli ilçelerinde buzağı ölümlerine neden olan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar konulu eğitim çalışması 23.01.2018 ve 26.01.2018 tarihleri arasında 240 yetiştiricimizin katılımıyla gerçekleştirildi.

İlçelerimizde düzenlenen eğitim çalışmaları, Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdürümüz Yılmaz ERKAYA,Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali UZAKGİDER, İlçe Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimler ve yetiştiricilerimizin katılımı ile yapıldı.

Ülkemiz ekonomisi açısından önemli kayıplara neden olan buzağı ölümlerinin
önlenebilmesi, sürdürülebilir hayvan sağlığının tesis edilmesi, yetiştiricilerin bilgilendirilmesi ve
farkındalıklarının artırılmasına yönelik yapılan eğitim çalışmasında İzmir/Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü uzman personeli  Dr. Mehmet ÖZDEN ve Dr. Hakan YEŞİLÖZ eğitimci olarak hazır bulundu.

İlimizde 39.700' ü düve (12-24 Ay), 127.642' si inek (24 ay ve üzeri) olmak üzere boğa altı toplam 167.464 baş sığır bulunmaktadır. Bahsi geçen hayvan varlığının  %93,1' i kültür ırkı, %5,35' ü kültür ırkı melezi, %1,5' i ise yerli ırklardan meydana gelmektedir.

Ülkemizde buzağı ölüm oranlarının %10-15 oranlarında olduğu, bu oranı öncelikle yüzde 5'e, daha sonra daha aşağılara indirmek Bakanlığımız 2018 yılı hedefleri arasında yer almaktadır. Bu hedefe ulaşılırken kaybı engellenen her bir buzağı, ülkemiz hayvan ihtiyacını karşılamaya yönelik büyük bir kıymet taşımaktadır.

İlimizde Boğa altı sığırlarımızdan 2017 yılı içerisinde elde edilen buzağı sayımız 83.600 baştır. İlçe Müdürlüklerimize yapılan bildirimler neticesinde 2017 yılı içerisinde ölen buzağı sayımız 1.951 baş olarak belirlenmiştir. Elimizdeki veriler çerçevesinde il geneli buzağı ölüm oranımızın %3 civarında olduğu değerlendirilmektedir.

Artan ülke nüfusu ve değişen tüketim alışkanlıkları kırmızı ete olan ihtiyacı artırmıştır. Sayın Bakanımız Ahmet Eşref FAKIBABA, kırmızı et ihtiyacını karşılamaya yönelik belirlenen politikalar doğrultusunda 2018 yılını "Hayvan Hastalıkları İle Mücadele ve Buzağı Ölümlerini Önleme" yılı ilan etmiş, buzağı ölümlerinin asgari seviyeye indirilerek, hayvan varlığının artırılması için gerekli çalışmaların yapılacağını siz değerli yetiştiricilerimize çeşitli platformlar aracılığı ile duyurmuştur.

Ulusal hedeflerimiz doğrultusunda ilerleyebilmek ve kaynaklarımızı etkin bir biçimde kullanmak maksadıyla Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak "Buzağı Ölümlerine Neden Olan Bakteriyel, Viral ve Paraziter Hastalıklar" konulu bir dizi eğitim çalışması organize etmiş bulunmaktayız. Söz konusu eğitim çalışması ile yetiştiricilerimizin doğru bilgiye ilk elden ulaşmasını amaçlamaktayız.

Buzağı kayıplarının büyük bir kısmının doğum sonrası ishal, göbek iltihabı ve solunum sistemi sistemi hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Buzağıların sağlıklı doğması ve doğumdan sonra gelişebilmesi annenin iyi bakım ve beslemesine bağlıdır.  Gebe ineklerin doğuma 2 ay kala sağımdan kesilmesi (kuruya çıkarma), bir sonraki sağım döneminde yüksek süt verimine ulaşılması ve sağlıklı buzağılar elde edilmesi için ön şarttır.Yeni doğan buzağılara ilk 1-2 saat içerisinde mutlaka ağız sütü verilmeli,  verilecek ağız sütü miktarı buzağının canlı ağırlığının %10' u kadar olmalıdır. Doğum sonrası hastalık etkenlerinin vücuda girişi için uygun bir nokta olan göbek kordonu antiseptik solüsyonlarla (tentürdiyot vb.) temizlenerek olası enfeksiyonların önüne geçilmelidir.