T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çardak İlçemizde Koç Dağıtımı Yapıldı

Yayın Tarihi : 19.12.2017

Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğünce  yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında koç dağıtımı 18.12.2017 tarihinde  Çardak ilçemizde yapılmıştır.. Bu proje  2011 yılında  başlamış ve her yıl ilçelerin talepleri doğrultusunda koç dağıtımı yapılmaktadır.

2011 yılından 2017 yılına kadar çeşitli ilçelerimizde "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında  157 yetiştiricimize 430 koç dağıtımı yapılmıştır. Bugün dağıtılan koçlarla birlikte toplam 462 baş koç dağıtılmıştır.

Çardak İlçesi   koyun yetiştiricilerine İvesi  koçu dağıtılması uygun görülmüştür. Çardak İlçesine bağlı mahallelerde  14 yetiştiriciye "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi"  kapsamında 32 baş İvesi ırkı koç İlçe Müdürlüğünde kura çekilerek dağıtımı yapılmıştır. Törende Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nejdet DEMİR yaptığı konuşmasında Ülkemizde et açığını gidermek için küçükbaş üretiminin önemi doğrultusunda  dağıtılan damızlık koçların kan tazelemek, et ve süt verimini artırarak  yöre hayvancılığına büyük bir ekonomik katkıda bulunacağını belirterek hayırlı olması temennisinde bulundu.

İvesi Irkının Genel Özellikleri :

Yayılma Alanı : Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Verim Yönü: Kombine, süt verim öncelikli
Genel Tanımı : Vücut sağlam ve orta yapılıdır. Süt tipine uygun, ince fakat sağlam kemik yapısına sahiptir. Vücut beyaz-krem renklidir. Baş, kirli sarı- kahverengi, siyah ve beyaz olmak üzere üç farklı renkte olabilir. Çoğunlukla alında beyaz leke vardır. Kulak ve burunda lekeler ile ayaklarda pigmen tasyon bulunur. Yağlı kuyrukludur. Büyük, yağlı esas kuyruk kitlesinin üzerinde yağsız bir parça bulunur. Kuyruğun yağlı bölümünde alttan başlayıp ortaya kadar uzayan çıplak bir oyuk bulunur. Erkeklerde boynuzlar geriye, aşağıya doğru ve helezoni yapıdadır. Boynuzsuz ve hilal şeklinde boynuzlulara da rastlanır. Dişilerde % 10 oranında zayıf boynuz ve koç boynuzluluk görülür.

İlimizde küçükbaş hayvan varlığımız son on yılda % 83'lük artışla 350.408 baştan 605.738 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanlarımızın 426.253 başı koyun, 179.485 başı keçidir. Dolayısıyla bu artış ilimizi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. İlimizde 7.766 adet küçükbaş işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerimizin büyük çoğunluğu orta büyüklükte işletmelerdir.

 İvesi ırkı koç kullanarak ilimizde yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek, uygulanacak ıslah çalışmalarıyla İvesi ırkı koyun sayısını artırmaktır. Her ne kadar küçükbaş hayvan varlığımız 605 bine ulaşmış olsa da bizim hedefimiz 1 milyon baş koyun keçi varlığımızın olmasıdır.