T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ülkemiz Ekonomisi Açısından Önemli Kayıplara Neden Olan Buzağı Ölümlerine Yönelik Eğitim Çalışması Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 13.12.2017

Tavas İlçemiz Ziraat Odası toplantı salonunda buzağı ölümlerine neden olan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar konulu eğitim çalışması 12/12/2017 tarihinde 186 yetiştiricimizin katılımıyla gerçekleştirildi.

Tavas  İlçesi Ziraat Odası Toplantı salonunda düzenlenen eğitim çalışmasına, Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali UZAKGİDER, Tavas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil NAS, Merkezefendi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurdoğan YAŞAR, Denizli İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail TOPALOĞLU, Tavas Ziraat Odası Başkanı Orhan AKYOL ve yetiştiricilerimiz katılım sağladı.

Ülkemiz ekonomisi açısından önemli kayıplara neden olan buzağı ölümlerinin
önlenebilmesi, sürdürülebilir hayvan sağlığının tesis edilmesi, yetiştiricilerin bilgilendirilmesi ve
farkındalıklarının artırılmasına yönelik yapılan eğitim çalışmasında İzmir/Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü uzman personeli  Dr. Mehmet ÖZDEN ve Dr. Hakan YEŞİLÖZ eğitimci olarak hazır bulundu. Buzağı ölümlerine neden olan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar hakkında sunumlar gerçekleştirilip, soru ve cevap bölümüyle eğitim çalışması tamamlandı.

Ülkemizde buzağı ölüm oranlarını öncelikle yüzde 5'e, daha sonra daha aza indirmek Bakanlığımız 2018 hedefleri arasında yer almaktadır. Bu hedefe ulaşılırken kaybı engellenen her bir buzağı, ülkemiz hayvan ihtiyacını karşılamaya yönelik büyük bir kıymet taşımaktadır.

Buzağı kayıplarının büyük bir kısmının doğum sonrası ishal, göbek iltihabı ve solunum sistemi sistemi hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Buzağıların sağlıklı doğması ve doğumdan sonra gelişebilmesi annenin iyi bakım ve beslemesine bağlıdır.  Gebe ineklerin doğuma 2 ay kala sağımdan kesilmesi (kuruya çıkarma), bir sonraki sağım döneminde yüksek süt verimine ulaşılması ve sağlıklı bir buzağılar elde edilmesi için ön şarttır. Doğacak yavruyu ishallerden korumak amacıyla gebe ineğe veteriner hekimin tavsiyeleri doğrultusunda koruyucu aşı uygulanmalıdır. Yeni doğan buzağılara ilk 1-2 saat içerisinde mutlaka ağız sütü verilmeli,  verilecek ağız sütü miktarı buzağının canlı ağırlığının %10' u kadar olmalıdır. Buzağılar ancak ağız sütünü içerek hastalık etkenlerine karşı direnç kazanacağı unutulmamalıdır. Ayrıca bu dönemde veteriner hekimin tavsiyeleri doğrultusunda buzağılara septisemi serumu da uygulanmalıdır. Yeni doğan yavruların bakıldığı yerlerin temiz, kuru ve havadar olmasına dikkat edilmelidir. Doğum sonrası hastalık etkenlerinin vücuda girişi için uygun bir nokta olan göbek kordonu antiseptik solüsyonlarla (tentürdiyot vb.) temizlenerek olası enfeksiyonların önüne geçilmelidir. Buzağılar doğum sonrası buzağı bölmelerine alınmalı, diğer buzağılarla temasına müsaade edilmemelidir. Buzağılara içirilecek süt vücut sıcaklığında  (37,5 C) olmalı ve bu işlem için temiz bir kap kullanılmalıdır. Buzağı ölümlerinin genelde bilinçsiz yetiştiricilik, kötü bakım-besleme şartları ve çeşitli ihmaller neticesinde gerçekleştiği unutulmamalıdır.