Türkiye'de coğrafi işaret belgesine sahip üç biberden biri olan Kale Biberi’nin tanıtımı için düzenlenen 22. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali, Çarşı Meydanı'nda mehteran takımının gösterisiyle başladı.
Kale Biberi ilçede mikroklima özelliği gösteren Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce mahallelerini kapsayan (Akçay Havzası) lokal bölgede en verimli şekilde yetiştirilebilmektedir. Bu bölge dışında üretim yapılmaya çalışılmış yeterli gelişim göstermemiştir. Diğer bölgelerde verim daha az olmakta ve ayırt edici özellikleri kaybolmaktadır.
2010 yılında Kale Biberi, Kale Kaymakamlığı, Belediyesi, Ziraat Odası ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün katkılarıyla Coğrafi İşaret alınmış ve Türkiye'nin 3. tescilli biberi olmuştur. Kale biberi, üç damarlı saman sarısı iri yapılı etli hafif yeşilimsi rengiyle farklılık gösteriyor. Ağırlığı ortalama 125 - 150 gram olan Kale biberinin tanesinin 250-300 gram gelenleri de bulunmakta. Kale biberinin yapılan kimyasal analizlerinde ise özellikle potasyum ve C vitamini yönünden oldukça zengin olduğu tespit edildi.
Kale İlçesinde 2016 yılında 150 üreticimiz 600 dekar alanda biber dikmiştir. Bu üretim alanından 2000-2500 ton yaş biber üretimi gerçekleştirileceği tahmin edilmektedir. Üretilen biberin İlçe ekonomisine ise 1.500.000 TL katkı sağlaması beklenmektedir. Üretilen biberler taze ve kurutulmuş olarak pazarlanabilmektedir.
En İyi Kale Biberi Yarışmasında dereceye giren çiftçilere ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi. Festivalin esas amaçlarından birisi Kale Biberi’nin tanıtımıdır. Tanıtım ile pazarlama alanlarının artması üretimin artmasını sağlayacak ve üreticiler daha fazla gelir elde edeceklerdir. Festivalle Kale İlçesinin marka değerinin korunması ve daha fazla tanınması sağlanmaktadır.