T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Etkin Gıda Denetimi İçin Personelimize Eğitim Verildi

Yayın Tarihi : 9.05.2017

Yaşamın başladığı ilk günden günümüze, en ilkel canlılardan en gelişmiş canlı olan insana kadar bütün canlıların üç temel ihtiyacı olmuştur. Bunlar; beslenme, korunma ve neslin devamıdır. Canlıların hayatlarını koruma ve neslini devam ettirebilmeleri için mutlaka beslenmeye ihtiyaçları bulunmaktadır.

Beslenmenin yeterli ve gereği gibi sağlanabilmesi için, gıdaların teknik ve hijyenik şartlarda üretilmiş, besin değerlerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açılardan temiz olması gerekir. İşte bu gerekliliği sağlamak için "çiftlikten çatala" gıda güvenliğinin temini amacıyla; üretimde kullanılacak hammaddeden başlayarak gıdanın bütün üretim safhalarında izlenerek kontrol altında tutulmasına ihtiyaç vardır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 5996 sayılı Kanunla verilen yetkilere dayanılarak; gıda güvenliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleriyle halk sağlığını korumak üzere gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddeleri ile gıda işlemeye yardımcı maddeler ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin güvenliğine ilişkin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddeleri üreten ve satan işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlarının belirlenmesi, gıda maddeleri ile ilgili hizmetler ile denetim çalışmaları sürdürülmektedir. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Gıda Denetim ve Kontrol Hizmetlerinin daha etkin şekilde yürütülebilmesi ve bu alanda gerek duyulan personel ihtiyacının karşılanması amacıyla eğitim programları düzenlenmektedir.

 Bu kapsamda İlimizde; 08-12.Mayıs.2017 tarihleri arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Gıda Kontrol Görevlisi Kursu" düzenlenmektedir. İl Müdürü Yılmaz ERKAYA tarafından açılışı yapılan Gıda Kontrol Görevlisi Kursunda Denizli il ve ilçe müdürlüklerinde görevli Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimlerden oluşan 27 kursiyere eğitim verilmektedir.

Gıda Kontrol Görevlisi Kursu; Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görev yapmakta olan, konularında deneyimli personel tarafından gerçekleştirilecektir. 5 günlük kurs süresince gıda mevzuatı, denetim ve kontrol esasları, numune alımı, HACCP tetkiki vb. konularda eğitimler verilecektir. Gıda Kontrol Görevlisi Kursu bitiminde başarılı olan personel gıda denetim hizmetlerinde görevlendirilecektir.