T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Honaz’da Sertifikalı Süt Üreticileri Artıyor

Yayın Tarihi : 7.04.2017

Honaz'da İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Honaz Halk Eğitim Merkezi'nce ortaklaşa düzenlenen Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında açılan ''Süt Sığırı Yetiştiricisi'' kursunu bitiren kursiyerlere sertifika töreni düzenlendi.

Honaz Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen sertifika törenine Denizli Milletvekili Şahin Tin, Honaz Kaymakamı Zafer Öz, Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz Erkaya, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Koordinatörü Murat Kar, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Atmacaoğlu, , Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Topaloğlu, Honaz'ın önde gelen STK ve temsilcileri, Muhtarlar, çiftçiler ve basın temsilcileri katıldı.

Honaz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümran Çetin '' Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında 10 günlük, toplamda 80 saat süren ''Süt Sığırı Yetiştiricisi'' kursuna 115 kişi katılmış olup, 35 kadın ve 55 erkek olmak üzere toplamda 90 kişi kursu başarıyla tamamlamıştır. 10 gün süren eğitimde Yem Bitkileri Yetiştirme, Süt Sığırı Çiftliklerinin Planlanması, Süt Sığırcılığında Mekanizasyon, Süt Sığırlarının Beslenmesi, Süt Sığırcılığında Sürü Yönetimi, Süt Sığırlarında Sağlıklı Süt Üretimi, Süt Sığırlarında Sağlık ve Hastalıklardan Korunma konularında eğitimler verilmiştir."

Düzenlenen kursların yetiştiricilerin kalitesinin artmasına ve desteklemelerden yararlanmasına dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz Erkaya " 2016 yılında Bakanlığımızca ilk defa uygulanan Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi ile ilgili olarak Honaz İlçemizde 18-40 yaş arası kırsalda yaşayan 399 Genç Çiftçi başvuruda bulunmuş,12 Genç Çiftçi Projesi 30.000 TL/kişi başı destek almaya hak kazanmıştır. Bu projeler 9 Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği (6'şar adet damızlık düve), 1 Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği (38 koyun ve 2 koç) ve 2 Arıcılık projelerini kapsamaktadır. Proje kapsamındaki hayvanların dağıtımı yapılmış olup, Bu Projedeki Genç Çiftçilerimizin eğitilmesi programından hareketle İlçe Müdürlüğümüzce çalışmalar yapılmış ve bu konuda Kurs açılması planlanmıştır. Kursiyerlerimizin önemli bir kısmının bayan olması, Kursa yoğun ilgi ve katılım sağlamaları, kurs süresince de her konuda sorularıyla katkıda bulunmaları bizleri oldukça sevindirmiştir.'' dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.

Genç Çiftçi Projesi Nedir?

2017 yılı için Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğin yayınlanması ile Genç Çiftçi Projeleri kapsamında geçen yıl olduğu gibi bu senede Büyükbaş ve küçükbaş hayvan dağıtımları yapılacak.

Projelerle ilgili başvurular 7 Nisan Cuma günü başlayıp, 5 Mayıs Cuma günü sona erecek. Başvurularda izlenmesi gereken yol ve uygulamalar geçen yıl ile aynı olacak. Ön başvurular, çiftçilerimiz tarafından hiçbir harcama yapılmaksızın, web tabanlı https://gencciftci.tarim.gov.tr uzantılı yazılım üzerinden, kesin başvurular ise yerleşim biriminin bağlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine şahsen yapılacak.