T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Süne Zararlısına Karşı Mücadele Start Aldı

Yayın Tarihi : 5.04.2017

İlimizde ilkbaharın gelmesiyle birlikte hububattaki Süne zararına karşı alınabilecek tedbirlere yönelik çalışmalar hizmetiçi eğitimlerle başladı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ege Bölge Koordinatörü Ekrem Kaya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Yılmaz ile Acıpayam, Baklan, Bozkurt, Buldan, Çal, Çivril, Honaz, Sarayköy, Tavas, Merkezefendi ve Pamukkale İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik elemanlar katıldı.

Denizli İlinde 2017 yılında tahmini olarak hububat ekilişi 695.000 dekar buğday, 575.000 dekar arpa olmak üzere toplam olarak 1.270.000 dekar olup tarım ürünlerinde önemli bir yer teşkil etmektedir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, hastalık ve zararlı mücadelesinde çiftçileri sms ile zamanında ilaçlama ilanları vererek uyarmaktadır. Kimyasal ilaçların toprak, su ve havada yarattığı olumsuzluklarının en aza indirilmesi için kültürel ve biyolojik çalışmalara ağırlık vermektedir. Hububat tarımında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kaliteli ve verimli ürün elde edilebilmesi için eğitim ve sürvey çalışmaları yapmaktadır. Bu anlamda hububatın ana zararlısı olan ve salgın yapabilen Süne zararlısı için sürvey çalışmaları 82 mahallede 40 teknik elemandan oluşan 12 ekiple 370.500 dekar hububat sahasında yapılacaktır.

Toplantıda Sünenin biyolojisi, hububattaki zararı, ekonomiye etkisi ve doğal düşmanları hakkında bilgiler verildi. Sünenin yumurtalarını parazitleyip bozan yararlı böceklerin korunması için badem, kayısı, dut, akasya gibi ağaçların çoğaltılması ile kimyasal kullanılmadan biyolojik mücadele ile Süne zararının önlenebileceğinin önemi vurgulandı.