T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Dereköy Hıyarı”nın Hasadı Başladı

Yayın Tarihi : 3.04.2017

Güney İlçemiz Ertuğrul Mahallesinde erkenciliğe yönelik olarak örtüaltı alanlarında yaygın olarak üretilen hıyar'ın hasadı başladı.

Menderes Nehrinin kenarındaki alanlarda 180 ile 300 metre rakımda mikroklima koşullarında hıyarın yanında domates ve biber üretimi de yapılmaktadır. Ertuğrul'da yaklaşık 100 dekar sera bulunmaktadır.

Üreticilerimiz seraların yanında nehir kenarında açıkta yazlık ve kışlık her türlü sebzenin üretimini yapmaktadırlar.

Şubat ayı sonunda seralara dikilen hıyar fidelerinden bir ay sonra hasat yapılmaya başlandı. Yöremizde "Dereköy Hıyarı" olarak anılan ürünler Denizli ve Uşak pazarlarında satılmaktadır. 3 gün arayla hasat edilen ürünler tazeliği ile pazarlarda aranan ürünlerdendir.

Hıyar bitkisinde susuz yetiştiricilik mümkün değildir. Kökleri çok yüzlek olduğundan sulama sık ve azar azar verilmelidir. Sulama az veya geç yapılırsa acılaşma görülebilir. Ertuğrul Mahallemizde sulama suyu sıkıntısı bulunmamaktadır. Menderes Nehrinin kenarındaki alanlar nehirden, daha yüksekte olan seralar ise kaynak suları ile sulanmaktadır.

Ertuğrul Mahallemizdeki seralarda ilkbahar ve güzlük dönemde üretim yapılmaktadır. Dikimler Şubat ve Ağustos aylarında iki dönem olarak yapılmakta, yetiştirilen turfanda sebzeler pazara sunulmaktadır.  100 dekar sera alanının bulunduğu Ertuğrul'da Or-Köy kapsamında yeni seralar yapılmıştır.