T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Acıpayam ve Çal İlçelerimizde Örtüaltı Yetiştiriciliği Eğitim Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 17.03.2017

2015 yılında Acıpayam ve Çameli İlçelerinde başlayan yayla seracılığı diğer ilçelerde de yayılmaya başlamıştır. Denizli'de rakımı 900 metre'den yüksek olan ilçelerimizde, mevcut bitkisel üretim faaliyetlerinin yanında örtüaltı sebzecilik alternatif üretim modeli olarak hızla yaygınlaşmaktadır.

Bu kapsamda yöremizde yeni üretim modeli olarak başlayan yayla seracılığında, seraların kurulumu ile çiftçilerin üretim döneminde yapması gereken uygulamalar konusunda Antalya İlinde bulunan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden  (BATEM) uzmanların katılımı ile Acıpayam ve Çal İlçelerinde eğitim toplantısı düzenlendi.

Çiftçilere ve teknik personele yönelik, örtüaltı yetiştiricilik konusunda Dr. Aylin KABAŞ ve gübreleme ve sulama konularında Ziraat Y. Mühendisi Nuri ARI tarafından eğitim toplantısı yapıldı. 15 Mart 2017 tarihinde Acıpayam İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan eğitime Acıpayam, Çameli, Serinhisar, Tavas, Beyağaç, Kale, Merkezefendi İlçeleri ve 16 Mart 2017 tarihinde Çal Belediyesi nikâh salonunda yapılan eğitime ise Çal, Baklan, Çivril, Bekilli, Pamukkale, Buldan, Babadağ, Sarayköy, Bozkurt, Çardak ve Honaz İlçelerinden yaklaşık 200 çiftçi katıldı.

BATEM uzmanları toplantılarda Denizli'de yayla seracılığının yeni başladığı ve bu işin doğru teknik bilgilerle başlatılması gerektiğini vurguladılar. Dr. Aylin KABAŞ, örtüaltı domates yetiştiriciliği başlığı altında toprak hazırlığı, fide yetiştiriciliği, fidelerin dikimi, çapalama, ipe alma, koltuk ve yaprak alma, çiçek budaması, zararlı organizmalarla mücadele gibi domates üretiminin ilk aşamasından hasata kadar olan tüm işlemler hakkında bilgilendirme yaptı. Ziraat Y. Mühendisi Nuri ARI ise, domatesin dünya ve ülkemizde sebze üretimindeki yeri hakkında bilgiler vererek başladığı sunusuna Türkiye'deki seracılığın tarihçesi ve mevcut durumu, gübrelemede dikkate alınması gereken faktörler ve gübreleme önerileri ile devam etmiştir.

İlçe Ziraat Odalarının da katıldığı, karşılıklı soru cevap şeklinde geçen toplantıda üreticilerimiz sorularına cevaplar buldu.