T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2017 Yılı Bayi ve Reçete Yazma Yetkilileri Bilgilendirme Toplantıları Tamamlandı

Yayın Tarihi : 17.02.2017

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce; Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri hakkında yönetmelik ve Bitki Koruma Ürünleri Stok Takip Programı konusunda bilgilendirme toplantıları tamamlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yakın gelecekte uygulanmaya başlayacak olan 'Bitki Koruma Ürünleri Stok Takip Programı'nın tanıtımı ve programın içeriği hakkında sektör paydaşlarına yönelik bilgilendirme toplantıları yapıldı.

13-14 Şubat 2017 tarihlerinde Denizli Ticaret Odası toplantı salonunda Bitki Koruma Ürünleri Reçete Yazma Yetki Belgesi sahibi 266 kişinin katılımıyla, 15 Şubat 2017 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda 120 Bitki Koruma Ürünleri Bayinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda;  Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri hakkında yönetmelik kapsamında paydaşların yetki ve sorumlulukları konuları ile yaptırımlar hakkında bilgi verildi.

Bitki koruma ürünleri ile ilgili olarak;  üretici kayıt defterlerinin kaydedilmesi, zararlı organizmalara karşı e-reçete düzenlenmesi, üretim/ithalat aşamasından üreticilerin kullanımına kadar olan tüm hareketlerinin izlenebilirliği, bayilerin kontrolü ve raporlama konuları işlendi.

​İlimizde 2016 yılında yaygın olarak görülen  "Drosophilia suzukii (Kanadı Noktalı Sirke Sineği), Ceratitis capitata (Akdeniz Meyve Sineği),  Erwinia amylovora (Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Ateş Yanıklığı Hastalığı), Euzophera bigella (Ayva İç Kurdu), Alternaria alternata (Narda Kahverengi Leke Hastalığı) hastalık ve zararlıları ile Entegre Mücadele, Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi v.b. konularında bilgi verildi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali YILMAZ;  bitki koruma ürünlerinin zirai mücadele teknik talimatlarına uygun olarak tavsiye edilmesi, tüketici sağlığı ve çevrenin korunmasına yönelik olarak kalıntı ve izlenebilirliğinin sağlanması gerekliliğini vurgulandı.

İlimizden ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünlerine ait Türk Gıda Kodeksi ve AB güncel MRL değerlerinin takip edilerek, alıcı ülke taleplerine uygun ürün yetiştiriciliği gerekliliğine dikkat çekildi.