T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Pamukkale’de Kekik Paneli Yapıldı

Yayın Tarihi : 10.02.2017

Kütaş firması tarafından düzenlenen 6. Kekik Paneli Pamukkale Richmond Thermal Otelde yapıldı.

Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür V. Muharrem SELÇUK, Bakanlık Müşaviri Talat ŞENTÜRK, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Fatma AYHAN, İl Müdürü Yılmaz ERKAYA, Belediye Başkanları, Kütaş Yönetim Kurulu Başkanı İlhan GÜREL, STK başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelde Konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür V. Muharrem Selçuk; Ülkemizin çok önemli endemik bitkilere sahip olduğunu bu ıtri, tıbbi ve aromatik bitkilerce zengin olan coğrafyamızın değerini bilmemiz gerektiğini, üreticilerin ve tüccarların bu konuda ortak hareket edip pazarın talebine göre üretim gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtti.  Tağşişin önüne geçmek için ağır cezaların olacağına dikkat çekti. 

Kütaş Tarım Genel Müdürü Tayfun Akın'ın başkanlık ettiği panele Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Ali Yılmaz, Kütaş Tarımdan Hüseyin Akdemir, Züleyha Tırman, Ufuk Begisi ve Cüneyt Yumrukkaya ise konuşmacı olarak katıldı.

2016 yılı kekik üretim sezonunun değerlendirildiği panelde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü V. Ali Yılmaz İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmaları içeren sunum yaptı. Sunumda Tek başına Türkiye üretiminin yüzde 89'unu karşılayan ve dünya kekik ticaretinde önemli bir yere sahip olan Denizli'de 2015 verilerine göre 96 bin dekar alanda 10 bin 772 ton kekik üretimi gerçekleştiğini belirtti. Kekik tarımında kimyasalın kesinlikle yasak olduğunu ve yapılan hasat öncesi kalıntı izleme ve denetim programında olumsuzluklarla karşılandığı durumda da cezai müeyyide uygulanacağını kaydetti.

Kekik panelinin sonuç bildirgesinde üretiminde dünya lideri olduğumuz kekik tarımında Zirai Mücadele Ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması, Yabancı ot mücadelesinin çapayla yapılması, kekiğin sararmadan hasat edilmesi, kurutma yerlerine hayvan yaklaşmaması, patozla değil elle çırpılarak sapından ayrılması, elde edilen ürünün yeni ve temiz çuvallara konularak güneş ve ışık almayan temiz depolarda saklanması içine yabancı madde karıştırılmaması gerektiği bildirildi.

Yapılan çekilişle panele katılan üreticilere çeşitli hediyeler dağıtıldı. İkramın ardından etkinlik sona erdi.