T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı Yapıldı

Yayın Tarihi : 7.12.2016

Türk tarımının öncü İllerinden olan Denizli'de "İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı" Pamukkale-Karahayıt Richmond otelde yapıldı.

06-07 Aralık 2016 tarihleri arasında yapılan Çalıştay'ın açılışına Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sabahat Güllüoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Üniversite Öğretim üyesi akademisyenler, değişik bakanlık temsilcileri, Üretici örgütleri, Belediyelerin İlgili daire temsilcileri, perakendeciler, Sektör paydaşları ve 30 değişik illerden gelen teknik personeller katıldı.

Denizli Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'a teşrifleri ve destekleri dolayısıyla teşekkür ederek konuşmasına başlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz Erkaya "126 farklı bitki türünde ekonomik olarak bitkisel üretim yapıldığı ilimizde 376.738 hektar tarım alanı bulunmaktadır.  Bunun 292.510 hektarı tarla bitkileri, 41.456 hektarı bağ alanları, 13.102 hektarı sebze alanları, 24.974 hektarı meyve alanlarından oluşmaktadır.

Tarımsal ihracat potansiyeli çok yüksek olan Ülkemiz tarımsal üretiminin hızla modern sistemlere entegre olması kaçınılmazdır. Bu sistemlerden biriside İyi Tarım Uygulamalarıdır. İnsan sağlığı, hayvan refahı, çevre, toprak ve su kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı, bahçeden çatala temiz ve güvenilir gıda sloganlarıyla yola çıkan İyi Tarım Uygulamaları İlimizde hızla yaygınlaşmaktadır.

Ülkemizde İyi Tarım uygulamaları konusunda İlimiz, son 4-5 yıllık süreçte gösterdiği performansla % 6800 artışla üretici bazında birinci, alan bazında üçüncü sıradadır.

2016 yılında ilimizde İyi Tarım Uygulamaları 16 ilçede 2861 işletmede 131.764 dekar alanda yapılmıştır. Bu üreticilere toplam 7.869.171 TL Bakanlığımızca destekleme ödemesi yapılacaktır.  Öncelikli hedefimiz ihracat değeri yüksek olan; Ayva, Nar, Domates, Üzüm ve Kiraz alanlarının tamamının, nihai hedefimiz ise yaş meyve-sebze üretim alanlarının tamamının İyi Tarım Uygulamaları sisteminde üretilmesinin sağlanmasıdır.

Çalıştay katılımcılarımıza değerli fikirleri ve katılımları ile bizleri onurlandırdıkları için çok teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim. "dedi.

Tarımsal üretimde zirai ilaç kalıntısına karşı çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Vali Dr. Ahmet Altıparmak "İyi tarım uygulamaları, sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan verimli ve karlı, insan sağlığını koruyan, hayvan refahı ile çevreye önem veren, üretimi sürdürülebilir hale getirmek için uygulanması gereken işlemleri kapsayan bir üretim yönetim sistemidir. Topluma bu bilinci yerleştirirsek ve gerçekten vicdani sorumluluğu hatırlatarak bunu yürütürsek inanıyorum ki; iyi tarım uygulamaları, sadece para kazanmak için değil, gelecek nesillere olan sorumluluk da yerine getirilmiş olur. Farklı İllerden geldiniz, farklı uygulamalarınız var. Sizler tarım konusunda hepimizden daha fazla bu işin içerisindesiniz. Daha bilgilisiniz ve daha fazla vicdani sorumluluğa sahip insanlarsınız. Dolayısıyla bizim bu konunun üzerine daha özverili ve sorumluluk duygusuyla düşünmemiz ve sağlıklı gıdaları raflara, sofralara taşımamız lazım. Nasıl 'benim evladım' diyorsak nasıl 'benim ailem, annem ve babam' diyorsak 'benim toplumum, benim insanım, benim vatanım' dememiz lazım. Bir tüketici olarak gıdaları gönül rahatlığıyla tüketmemizin altyapısı işte sizler tarafından alınan ve sahada yapılan çalışmalarınızdır. Şahsım olarak sizlerin yaptığı çalışmaları gönülden destekliyorum. Bugün burada bulunmam bu desteğimin bir göstergesidir." diye konuştu

İki gün süren İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı'nda;

-İyi Tarım Uygulamaları Sertifikalı Ürünlerin Pazarlanması,

-İyi Tarım Uygulamaları sisteminde Danışmanların yeri,

-İyi Tarım Uygulamaları Üretiminde Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı ve Ambalaj atıklarının bertaraf edilmesi"

Çalışma grupları oluşturularak değerlendirmeler yapıldı.

Çalıştayın son gününde sonuç raporlarının değerlendirilmesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İhracat değeri yüksek olan taze meyve ve sebze türlerinden Ayva, Nar, Kiraz, Domates ve Üzüm başta olmak üzere 84.000 dekar olan bütün taze meyve- sebze üretim alanlarının İTU sertifikası ayrıca tanıştırılması ve bundan sonra yapılacak çalışmaların bu hedef doğrultusunda yapılması kararlaştırıldı.