T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sirke Sineği İle Mücadele

Yayın Tarihi : 15.11.2016

Denizli Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ın katılımlarıyla düzenlenen ilimiz mahalle ve ilçe ziyaretlerinde sirke yapımı ile ilgili olarak kadın çiftçilerin eğitimi konusu önem arz etmiştir. Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından kadın çiftçilerimize yönelik sirke yapımı ile ilgili eğitim çalışmaları devam etmektedir.

Konuyla ilgili olarak ülkemizde ve ilimizde ekonomik olarak zarara neden olan sirke sineği (drosophila suzukii) ile doğal elma sirkesinden oluşan tuzaklarla mücadele edilmektedir. İlimizde bu mücadele için kullanılan elma sirkesinin yapımı ile ilgili, özellikle elma üretiminin yoğun olduğu yerlerde kadın çiftçilerimize yönelik eğitim verilmektedir. Kadın çiftçilerimiz aldıkları bu eğitimle sirke sineği ile mücadelenin yanında evde tüketebilecekleri doğal, sağlıklı bir sirkenin yapımını da öğrenmektedirler.

Elma Sirkesinin Faydaları:

Elma sirkesini bazı mikroorganizmaları öldürmek için kullanabilir, elma sirkesi çok iyi bir koku giderici ve dezenfekte edicidir. Koku gidermek istediğiniz yerlerde elma sirkesi kullanılabilir.

Elma Sirkesi Yapımında Kullanılan Malzemeler

2 kg elma, 5 litre kaynak suyu ya da kaynatılıp soğutulmuş su, 2 yemek kaşığı bal ya da şeker, 1 tatlı kaşığı kaya tuzu, 1 yemek kaşığı kadar nohut, 1 çay bardağı sirke

Hazırlanışı

  • Elmaların çekirdekli kısımlarını ve saplarını kesip atın,
  • Büyük dilimler halinde doğrayın,
  • Geniş ağızlı bir kaba alın,
  • Üzerlerini geçecek kadar su ekleyin,
  • Bal veya şekeri ekleyip karıştırın,( karıştırma tahta kaşıkla yapılmalı )
  • Üzerine bir tülbent örtüp bir iple bağlayın,
  • 15-25 dereceler arasında güneş görmeyen serin ve loş bir ortama kaldırın,
  • Başlarda her gün, ileriki haftalarda haftada bir karıştırın,
  • Etrafında minik sirke sinekleri uçuşmaya ve ekşi ekşi kokmaya başlayana kadar bekletin (yoğunluğunu arttırmak için daha fazla da bekletebilirsiniz),
  • 30-40 gün sonra tülbentten süzüp bir cam şişeye alın,
  • Serin ve loş bir yerde bekletin beklettikçe kalitesi ve keskinliği artacaktır.