Buldan
İlçesinde iki genç girişimci tarafından Bursa Mahallesi, Tekke bölgesinde
organik yumurta üretimi için kurulan Yumurta Üretim Tesisi törenle hizmete açıldı.
Açılış
törenine Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Müdür yardımcıları Mehmet Atmacaoğlu, Necdet
Demir, Sertifikasyon kuruluşu Genel
Müdürü Nurper Mortaş, Şube ve
İlçe Müdürleri, teknik personeller, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve
vatandaşların katılımı ile hizmete açıldı.
Törende
konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Çiftliğin,
Denizli’de ilk ve tek olduğunu belirterek, işletmenin maliyetinin %50’sini Bakanlık
tarafından teşvik anlamında karşılandığını belirterek bu tür organik
çiftliklerin artmasının amaçlandığını söyledi.
Organik yumurta hakkında bilgiler veren
İl Müdür Vekili Yılmaz Erkaya özetle ”Organik yumurta, organik olarak elde
edilmiş civcivlerin organik yemlerle, ilaçsız ve hormonsuz olarak
büyütülmesinden elde edilen ve bunu sertifikasyon kuruluşunca
tescillendirilerek düzenli olarak kaydı tutulup denetimleri yapılan ürünlerdir.
Köy yumurtası veya gezen tavuk yumurtası olarak piyasada satılan yumurtaların
organik yumurta olmadığı bilinmelidir. Organik yumurta olabilmesi için organik
yemlerle beslenip sertifikalandırılması gerekmektedir. Bundan sonra Organik
Yumurta yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticilere bu proje örnek olacak ve
yetiştiriciler bu projeyi yerinde görerek bilgi eksikliklerini gidermiş
olacaktır.
Hedefimiz kanatlı sektöründe yakalamış olduğumuz
başarıları sertifikalı, sağlıklı ve güvenilir üretim modeli olan Organik
Yumurta Tavukçuluğu Projesi ile daha da ileriye götürmektir.” dedi.
Buldan Belediye
Başkanı Mustafa Gülbay’da yaptığı konuşmada, girişimciler Burakcan Tuğrul ve
Fatih Demirel’i kutladığını belirterek, bölgenin tarım ilaçları ile
kirletilmemiş bir bölge olduğunu, organik yumurtacılık ve organik tarım için
ideal bir yer olduğunu, açılan çiftliğin Denizli’de ilk olması açısından da
ayrıca gurur duyduğunu söyledi.
Çiftlik hakkında
bilgi veren Burakcan Tuğrul ve Fatih Demirel, işletmenin 300 Bin TL’ye mal
olduğunu, 2000 m2’si kapalı olmak üzere toplam 4000 m2 alan üzerine
kurulduğunu, çiftlikte şu an 1200 tavuk bulunduğunu ve tavuk başına 4 m2 alan
düştüğünü, günde 900 civarında yumurta üretiminin gerçekleştiğini belirterek,
gelecek üç yıl içinde üç kümes daha ilave ederek 5000 tavuk kapasitesine
çıkmayı hedeflediklerini söyledi.