5.7.2017 / Gösterim Sayısı : 89

Fırıncılara Gıda Hijyeni Eğitimi Verildi

#519 Hijyen Egitimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında imzalanan protokol kapsamında, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı salonunda 102 kursiyerin katılımı ile "Temel Gıda Hijyen Eğitimi" düzenlenmiştir.

Ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretim, muhafaza, dağıtım ve satış aşamalarında uyulması gereken kurallar 01.04.2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yer almaktadır.

Tebliğ gereği ekmek üreten, dağıtımını yapan ve satan gıda işletmecilerinin çalıştırdıkları personele gıda hijyeni ve mevzuatla ilgili konularda eğitim aldırmalarını zorunlu hale getirmektedir.

Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasındaki protokol 18.01.2017 tarihinde yenilenmiştir. Protokol gereği; 04.07.2017 tarihinde Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından görevlendirilen eğitici İESOB Gıda Birim Müdürü Yusuf VANGÖL ve Ziraat Mühendisi Habip İPEK tarafından Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı salonunda 102 kursiyerin katılımı ile "Temel Gıda Hijyen Eğitimi" düzenlenmiştir.

Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odasında gerçekleştirilen eğitimde;

  • Hijyen ve sanitasyon,
  • Gıdalardaki zararlı maddeler,
  • Bulaşma ve bozulmalar,
  • Personel, işyeri ve ekipman hijyeni,
  • Temizlik ve dezenfeksiyon,
  • Ekmek fırınlarda hijyen ve sanitasyon,
  • Fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları,
  • Gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri,
  • Ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği ile ilgili mevzuatı
  • Ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği ile ilgili mevzuata uygun ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri,
  • El yıkama maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı,
  • Tam Buğday ekmeği tüketiminin önemi ve sağlık üzerine etkileri
  • Ekmek israfının azaltılması için alınabilecek önlemler konularında katılımcılar eğitim verilmiştir. 

    Temel gıda hijyen eğitiminin ardından kursiyerlere konuyla ilgili bir sınav yapılmış olup başarılı olan kursiyerlere Eğitim Sertifikası verilecektir. Sınavda başarısız olan kursiyerler tekrardan eğitim verilerek sertifika almaları sağlanacaktır.
''